Zwanger worden, zwanger zijn

Bent u zwanger?

Maak een afspraak met uw huisarts of een verloskundige. De huisarts of verloskundige praat met u over uw lichamelijke conditie en eventuele erfelijke aandoeningen. Ook wordt een echo gemaakt om te zien hoe lang u zwanger bent. Soms gaat u voor de echo naar een echocentrum.

De verloskundige begeleidt u tijdens de hele zwangerschap en helpt u ook bij de bevalling. Heeft u vragen? Bel uw verloskundige.

Bent u onbedoeld zwanger? Ook dan kunt u terecht bij de huisarts of verloskundige. Kijk ook op de websites van Fiom en Siriz voor informatie en advies.

Wilt u na de bevalling (weer) aan het werk? Denk dan al tijdens uw zwangerschap na over zorg en opvang. Er zijn verschillende soorten kinderopvang, bijvoorbeeld via gastouders of een kinderdagverblijf. Schrijf uw kind op tijd in, als het kan al tijdens uw zwangerschap.

Fiom

Specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen.

Siriz - ongewenste zwangerschap

Wilt u weten wat u moet doen om uw zwangerschap goed te laten verlopen?

Probeer tijdens uw zwangerschap meer tijd voor uzelf te nemen, te ontspannen en te bewegen. Verder is het belangrijk dat u gezond en gevarieerd eet. Sommige producten kunnen schadelijk zijn voor uzelf of voor uw baby. Lees op de website van het Voedingscentrum wat u tijdens de zwangerschap beter niet kunt nemen. Ook is eten voor 2 niet nodig als u zwanger bent.

Let tijdens uw zwangerschap er extra op dat u:

  • foliumzuur en vitamine D slikt.
  • zuinig met zout en kruidenthee bent.
  • maximaal 1 koffie of energiedrank per dag drinkt.
  • maximaal 1 boterham per dag leverworst of leverpaté eet.
  • alert bent op besmettingsgevaar door groenten, rauw vlees, rauwe melk en kazen met de vermelding "au lait cru". Pas op met kant en klare rauwkost, was alle groenten en verhit tijdens het koken of bakken uw eten goed.
  • geen alcohol of drugs gebruikt.
  • niet afvalt. Bij afvallen komen er afvalstoffen in het lichaam. Dit is voor de ontwikkeling van uw kindje niet goed.
  • handschoenen aantrekt als u in de tuin werkt.
  • de kattenbak door iemand anders laat verschonen of draag tijdens deze klus handschoenen.

Voedingscentrum - gezond eten tijdens de zwangerschap

Voedingscentrum - wat wel/niet eten tijdens de zwangerschap

Weegt u te veel of juist te weinig?

Zwanger worden kan dan moeilijk zijn. Kijk voor informatie over gezonde voeding op de website van het Voedingscentrum. Heeft u persoonlijke hulp nodig? Maak een afspraak met uw huisarts, zo nodig verwijst hij u door naar een diëtist.

Voedingscentrum

Wilt u de vruchtbare dagen uitrekenen?

Er zijn verschillende websites die een korte test aanbieden. Bijvoorbeeld Vruchtbare dagen of Predictor. U kunt ook de app van Predictor downloaden op uw telefoon. Deze app berekent eenvoudig en snel elke maand uw vruchtbare periode. Door uw cyclusgegevens in te vullen, maakt u uw eigen persoonlijke vruchtbaarheidskalender.

Predictor app (Android toestel)

Lukt het niet om zwanger te worden?

U en uw partner kunnen verschillende dingen doen om de kans op zwangerschap te vergroten. De belangrijkste: Houd er een gezonde leefstijl op na en reken uit wanneer uw vruchtbare dagen zijn. Bent u na 1 jaar nog niet zwanger, maak dan een afspraak met uw huisarts.

Misschien wordt u niet zwanger omdat u of uw partner onvruchtbaar is. Een spermadonor of draagmoeder kan een oplossing zijn. Of overweeg een kind te adopteren.

Zoekt u een mooie naam voor uw kind?

Kijk voor inspiratie op internet. Ook heeft de bibliotheek boeken over kindernamen die u kunt lenen.