Zwanger

Tijdens een zwangerschap kunt u te maken krijgen met klachten en ongemakken. Zo bent u misschien sneller moe of misselijk of is uw eetlust minder. Neem bij vragen of klachten contact op met uw verloskundige, gynaecoloog of huisarts.

Na de zwangerschap blijven moeder en kind nog korte tijd onder controle staan van een verloskundige. Daarna houdt het consultatiebureau, kinderarts of uw huisarts de groei en ontwikkeling van uw kind in de gaten.

Wilt u meer weten? Kies het onderwerp waarover u meer informatie zoekt en lees verder.

Bent u zwanger?

Maak een afspraak met uw huisarts of een verloskundige. De huisarts of verloskundige praat met u over uw lichamelijke conditie en eventuele erfelijke aandoeningen. Ook wordt een echo gemaakt om te zien hoe lang u zwanger bent. Soms gaat u voor de echo naar een echocentrum.

De verloskundige begeleidt u tijdens de hele zwangerschap en helpt u ook bij de bevalling. Heeft u vragen? Bel uw verloskundige.

Bent u onbedoeld zwanger? Ook dan kunt u terecht bij de huisarts of verloskundige. Kijk ook op de websites van Fiom en Siriz voor informatie en advies.

Wilt u na de bevalling (weer) aan het werk? Denk dan al tijdens uw zwangerschap na over zorg en opvang. Er zijn verschillende soorten kinderopvang, bijvoorbeeld via gastouders of een kinderdagverblijf. Schrijf uw kind op tijd in, als het kan al tijdens uw zwangerschap.

Fiom

Specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen.

Siriz - ongewenste zwangerschap

Wilt u meer informatie over bevallen?

De verloskundige vertelt u hoe de bevalling verloopt en wat er kan gebeuren. Het is belangrijk dat u weet op welke zorg u kunt rekenen en wat u moet regelen voor na de bevalling.

De meeste vrouwen bevallen na 37 tot 42 weken zwangerschap. Gaat de zwangerschap voorspoedig? Dan mag u zelf kiezen waar u wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Weet u niet waar u wilt bevallen? Bespreek het met uw verloskundige. De verloskundige bereidt u voor op de bevalling. Ze vertelt ook wanneer u haar moet bellen als uw bevalling begint.

Hoe het precies gaat, verschilt per verloskundigenpraktijk. Vraag ernaar bij uw verloskundige.

Een bevalling doet meestal pijn. Goed ademen kan verlichting geven. Op een zwangerschapscursus leert u daarvoor een speciale techniek. Kijk bij gezondheid moeder hoe u zich voorbereidt op de bevalling.

Toon op kaart (8)
x
Toon op kaart (1)
x

Verloskundigenpraktijk De Bakermolen

Parallelweg
11
2951 BS
Alblasserdam
Toon op kaart (1)
x

Vegro

Groenendaal
1
2922 CJ
Krimpen aan den IJssel
Toon op kaart (1)
x

Reformatorische Stichting Thuiszorg - Kraamzorg

Bezoekadres

Ridderpoort
7a
2984 BG
Ridderkerk

Postadres

Burg. Kuntzelaan
27a
3771 EP
Barneveld
Toon op kaart (1)
x

DOK11 Apotheek

Parallelweg
11
2951 BS
Alblasserdam
Toon op kaart (1)
x

Kringapotheek de Alblas

Plantageweg
38
2951 GP
Alblasserdam
Toon op kaart (1)
x

Kraamzorg de Waarden

Boomgaard
2
2871 PW
Schoonhoven
Toon op kaart (1)
x

Kraamzorg de Eilanden

Vliet
8
3224 HE
Hellevoetsluis
Toon op kaart (1)
x

Kraamzorg De Drechtstromen

Nicolaas Beetsstraat
18
3351 EC
Papendrecht
Toon op kaart (1)
x

Verloskundigen Alblasserdam e.o.

Plantageweg
72
2951 VH
Alblasserdam

Etos - kraamlijst

Waarover wilt u iets weten?