Zorgverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht een basisverzekering te hebben. Deze basisverzekering dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Daarnaast kan iedereen zich (vrijwillig) aanvullend verzekeren voor kosten die het basispakket niet vergoedt.

Kies het onderwerp waarover u vragen heeft voor meer informatie.

Hoe kies ik een zorgverzekering?

Vanaf 18 jaar is het verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Daarnaast kunt u zelf beslissen of in uw situatie een aanvullende zorgverzekering nodig is. Kijk bij het uitkiezen van de zorgverzekering goed naar de voorwaarden. Vergelijk verzekeringen op de websites van Independer, Zorgverzekering Informatie Centrum, Verzekeringvergelijk of de Consumentenbond. Speciaal voor studenten is er de website Studenten Verzekeringen.

Consumentenbond - zorgverzekering vergelijken

Independer - zorgverzekeringen vergelijken

Studenten Verzekeringen - zorgverzekering

Verzekeringvergelijk

Zorgverzekering Informatie Centrum

Wilt u weten wat uw zorgverzekering vergoedt?

Uw zorgverzekering betaalt de kosten van uw huisarts, het ziekenhuis, en de meeste geneesmiddelen. Kosten voor extra’s als de tandarts, logopedie en fysiotherapie worden soms deels vergoed. Wel geldt er eerst een eigen risico. Gebitsverzorging voor kinderen tot 18 jaar door de gewone tandarts zit in de basisverzekering. Beugels, kronen, implantaten en bruggen zijn niet verzekerd in de basisverzekering. Kijk op Alles over het gebit voor meer informatie.

Wilt u een betere dekking? Sluit dan een aanvullende verzekering af. Op de websites van Rijksoverheid en uw zorgverzekeraar vindt u een overzicht van wat wel en niet in het basispakket zit.

Voor uitleg over de zorgverzekering kijkt u op de website Uitleg Zorgverzekering.

Alles over het gebit

Rijksoverheid - basispakket zorgverzekering

Uitleg zorgverzekering

Rijksoverheid - eigen risico zorgverzekering

Wilt u korting op uw zorgverzekering?

Zelfstandigen krijgen vaak een zelfstandigenkorting van de verzekeraar. Er zijn ook collectieve verzekeringen via een belangenorganisatie als de PZO of FNV zelfstandigen. Vraag ernaar. U moet wel lid worden.

Let op: Zeg een zorgverzekering pas op als u geaccepteerd bent door de nieuwe verzekering. Zo voorkomt u dat u een tijd niet verzekerd bent.

Heeft u hoge ziektekosten?

Heeft u hoge ziektekosten of wilt u weinig risico lopen? Sluit ook een aanvullende verzekering af. Kies er een die past bij uw situatie. Kijk voor informatie op Kiesbeter of Independer. Biedt uw werkgever een zorgverzekering aan? Meestal is dat goedkoper en geeft dat extra dekking. Vraag ernaar bij uw werkgever.