Vaste voeding

Mag mijn kind honing eten?

Let op: Geef kinderen tot 1 jaar geen pure honing. Er kan een bacterie inzitten waar uw kind ziek van wordt. Producten waar honing in verwerkt is, mogen wel.

Wilt u zelf koken voor uw kind?

Gebruik geen zout of smaakmakers met zout, zoals bouillon of ketjap. Een baby kan dat nog niet verteren. Lees op de websites van Kindje op komst en Babyinfo welke andere etenswaren u beter niet kunt geven.

Babyinfo

Kindje op komst

Moet ik het eten pureren?

Veel mensen pureren de vaste voeding voor hun kind. Maar er zijn meer manieren, zoals de Rapley-methode. Het kind krijgt dan ongepureerd eten en leert daardoor dat er allerlei soorten eten zijn. Lees meer op de website van Kindje op komst. Kies de methode die u wilt. Overleg zo nodig met het Consultatiebureau.

Kindje op komst - Rapley-methode

Wilt u weten wanneer u met vaste voeding kunt beginnen?

De eerste 6 maanden heeft uw kind voldoende aan borstvoeding of kunstvoeding (zuigelingenvoeding). Na 6 maanden kunt u beginnen met bijvoeding. Bijvoeding is de eerste stap naar vaste voeding. De eerste hapjes zijn meer kennismaken dan eten.

Baby's waarderen een nieuwe smaak vaak pas na een keer of 10. Begin met groente of fruit van één soort tegelijk. Een paar lepeltjes per keer is voldoende. Geef daarom de eerste hapjes na de borst of fles. Het groente- of fruithapje vervangt nog geen volledige melkvoeding. Langzaamaan kunt u uw kindje grotere hoeveelheden geven.

Met de Rapley methode eet de baby uit het vuistje. In plaats van worteltjes te koken en te pureren, krijgt de baby een schoongemaakte wortel, een klein stukje broccolli of geschilde stukjes appel.

Laat uw kindje zelf bepalen hoeveel hij of zij wil eten. Dwing niet om te eten. Blijf tijdens het eetmoment altijd in de buurt. De meeste baby's hebben een uitstekende kokhalsreflex. Toch kan verstikken altijd voorkomen.

Lees op de website van Kindje op komst hoe u met bijvoeding begint. Met vragen gaat u naar uw kinderarts of het consultatiebureau.

Kindje op komst - Rapley-methode

Kindje op komst - vaste voeding