Problemen

Heeft u klachten over uw gezondheid tijdens uw zwangerschap?

Tijdens een zwangerschap gebeurt er veel in uw lichaam. Vaak voorkomende klachten zijn:

 • misselijkheid en braken
 • verminderde eetlust
 • moeheid
 • droge of prikkende ogen
 • bloeden van het tandvlees
 • rugklachten
 • brandend maagzuur
 • dikke voeten

De zwangerschap kan ook klachten veroorzaken die het plezier in de zwangerschap kunnen bederven. Zoals veel overgeven, buikpijn, hoofdpijn, pijn in het bekken, enorme jeuk of een ernstig ziektegevoel. Neem bij klachten of vragen contact op met uw verloskundige, gynaecoloog of huisarts.

Op de website Gynaecologie vindt u een overzicht van zwangerschapsklachten.

Heeft u psychische klachten? Bespreek het met uw verloskundige of ga naar uw huisarts.

Voor bekkeninstabiliteit kunt u therapie volgen, bijvoorbeeld Cesar therapie in Dok 11. Kijk op de website voor meer informatie.

Toon op kaart (1)
x
Toon op kaart (1)
x

DOK11 Oefentherapie Cesar

Parallelweg
11
2951 BS
Alblasserdam

Gynaecologie - zwangerschapsklachten

Wilt u meer weten over aangeboren afwijkingen?

Aangeboren afwijkingen zijn afwijkingen die tijdens de zwangerschap of geboorte ontstaan.

Bijvoorbeeld het syndroom van Down of een open ruggetje. Een aangeboren afwijking is niet altijd direct zichtbaar bij de geboorte.

De kans op een kind met een aangeboren afwijking neemt toe als de aanstaande moeder 36 jaar of ouder is. Als in een familie aan 1 of beide kanten een aangeboren aandoening voorkomt, bijvoorbeeld taaislijmziekte, is het verstandig al vroeg contact met de arts op te nemen. Liefst al bij het voornemen van een zwangerschap.

Tijdens uw zwangerschap kunt u verschillende testen laten uitvoeren om te berekenen hoe groot de kans op afwijkingen is bij uw ongeboren kind. Bespreek dit met uw verloskundige of kijk op de website van het RIVM.

Heeft uw kind een klompvoetje of een hazenlip? Deze afwijkingen worden in het ziekenhuis behandeld. Ze zijn vervelend, maar niet levensbedreigend. Er zijn ernstige aandoeningen, zoals een open ruggetje of een open schedel. In het ergste geval kan het kind daaraan overlijden. Moeder en kind moeten bij dat soort aandoeningen direct naar het ziekenhuis.

RIVM - zwangerschapsscreening

Wilt u weten of er kans is op een aangeboren afwijking?

De verloskundige kan voor sommige aangeboren afwijkingen berekenen hoe groot de kans hierop is bij uw ongeboren kind. U moet dan een test doen. Deze test heet ook wel een zwangerschapsscreening of een prenatale screening. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM of de website Onderzoek van mijn ongeboren kind. Wilt u meer hulp bij het beslissen of u een test wil laten uitvoeren? Bespreek uw vragen met uw verloskundige, huisarts of gynaecoloog.

Onderzoek van mijn ongeboren kind

Informatie over prenatale screening.

RIVM - zwangerschapsscreening

Heeft u na de bevalling huilbuien en negatieve gevoelens?

Door de hormonen in uw lichaam kunt u last krijgen van huilbuien of depressieve gevoelens. Dit worden ook wel baby blues of kraamtranen genoemd. Misschien heeft u ook last van spanningen in uw relaties. Blijf er niet mee zitten. Praat met uw kraamverzorgende, verloskundige of huisarts. Zij helpen u verder. Kijk voor meer informatie op de websites Mama en zo en InfoNu.

Heeft u een miskraam gehad?

Een miskraam is ingrijpend. Ga voor zorg en hulp naar Stichting Schuilplaats. Bel voor meer informatie of kijk op de website.

Toon op kaart (1)
x
Toon op kaart (1)
x

Stichting Schuilplaats

Prickwaert
196
3363 BH
Sliedrecht
Wilt u weten wat abnormale zwangerschapsklachten zijn?

Heeft u tijdens de zwangerschap last van klachten, neem dan altijd contact op met uw verloskundige. Sommige klachten zijn nadelig voor de zwangerschap waarvoor extra onderzoek noodzakelijk is.

Bijvoorbeeld bij:

 • bloedverlies
 • teveel misselijkheid en braken
 • enorme jeuk
 • vroegtijdige weeën
 • vroegtijdig breken van de vliezen.

Deze klachten kunnen leiden tot een opname in het ziekenhuis.

Gynaecologie - zwangerschapsziekten

Ben je zwanger en heb je weinig inkomen?

Voor een baby heb je veel spullen nodig. Kun je de kosten van luiers, lakens en kleertjes niet betalen? Vraag een bijdrage aan de Sociale Dienst. Bel voor een aanvraagformulier. Vul het in en stuur het samen met de gevraagde informatie terug naar de Sociale Dienst. U krijgt vanzelf bericht of u geld krijgt voor uw babyuitzet.

De Sociale Dienst geeft soms een lening voor bijzondere uitgaven, zoals een box of kinderwagen. Vraag bij het Wmo-loket of u een lening krijgt. Het Wmo-loket helpt u zo nodig met de aanvraag.

Tip: In tweedehands winkels vindt je babyspullen voor een klein bedrag. Kijk ook op de veilingsites op internet.