Een zieke baby

Wanneer belt u uw huisarts?

Bij welke klachten u de huisarts belt, leest u op de websites van Dokterdokter en Baby op komst. Of gebruik de app Moet ik naar de dokter. Weet u het niet zeker? Bel dan toch even de huisarts.

Heeft u algemene vragen over ziekten en kwaaltjes, of heeft uw kind vaak ergens last van? Bespreek het met het consultatiebureau.

Baby op komst - ziek kind

Dokterdokter - baby

Wilt u meer weten over inenten van uw baby?

Als u uw baby laat inenten, kunt u het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) volgen. Zo zijn er prikken tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, hib, hepatitis-B, pneumokokken, meningokokken-C, bof, mazelen en rodehond. U krijgt vanzelf een oproep van het consultatiebureau om uw baby te laten inenten.

Wilt u meer weten over het RVP? Lees op de website van het RIVM de bijsluiters. Vaccineren is op vrijwillige basis. U kunt het RVP volgen. U kunt ook zelf bij het consultatiebureau aangeven welke prikken u wel of niet wenst. Ook kunt u op een later moment starten met vaccineren.

Wilt u meer informatie? Ga in gesprek met het consultatiebureau of met uw huisarts.

Toon op kaart (1)
x
Toon op kaart (1)
x

Consultatiebureau

Zeelt
2
2954 BH
Alblasserdam

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Heeft uw baby koorts?

Baby’s krijgen allerlei ziektes en kwaaltjes. Zo bouwen ze weerstand op. Dus soms een beetje ziek zijn hoort erbij, maar het moet niet te erg worden.

Is de huid van uw pasgeboren baby lichtgeel van kleur?

In de eerste week na de geboorte krijgen veel baby’s een lichtgele huid. De lever functioneert dan nog niet goed. Dit trekt vanzelf bij. Ga wel naar de huisarts als uw baby geel is, slecht drinkt en suffig is.

Drinkt uw kind slecht en huilt het vaak?

Misschien heeft uw baby last van spruw. U ziet dan bultjes of een witte waas in de mond. Denkt u dat het spruw is? Bel uw huisarts.

Heeft uw kind oorpijn?

Let op: Is uw kind jonger dan 2 jaar en heeft het oorpijn? Ga altijd naar de huisarts. Kijk op de website van de apotheek onder Gezondheid voor de zelfzorgfolder Oorpijn.

Heeft uw kind diarree?

En is het kind jonger dan 1 jaar? Laat het onderzoeken door de huisarts. Is het kind ouder? Kijk het dan 2 dagen aan. Bel de huisarts als het daarna nog niet over is. Kijk op de website van Kindje op komst wat u zelf kunt doen.

Kindje op komst

Wilt u weten wat een koortsstuip is?

Bij koorts kan uw baby een koortsstuip krijgen. De ademhaling stopt dan even en de armen en benen bewegen uit zichzelf. Bel uw huisarts. Lees op de website van Kiesbeter wat u zelf kunt doen.