Bevallen

Wilt u weten of u nog iets nodig heeft voor de bevalling?

Op de kraamlijst ziet u wat u precies nodig heeft. U krijgt deze lijst van uw kraamzorgbureau. Of kijk op de website De Verloskundige.

Mist u nog iets dat op de kraamlijst staat? Misschien krijgt u een kraampakket van uw zorgverzekeraar. Vraag ernaar bij uw verzekeraar.

Wanneer u thuis bevalt, kunt u hulpmiddelen kopen of lenen bij een van de uitleenpunten van Vegro.

Toon op kaart (1)
x
Toon op kaart (1)
x

Vegro

Groenendaal
1
2922 CJ
Krimpen aan den IJssel

De Verloskundige - checklist bevalling

Bevalt u thuis of in een kraamhotel?

U krijgt dan hulp van uw verloskundige en soms ook van de kraamverzorgende. Na de thuisbevalling blijft de kraamverzorgende nog een paar uur om moeder en kind te helpen. Bespreek voor de bevalling met uw verloskundige waar u rekening mee moet houden. Zorg ervoor dat u weet in welk geval u moet bellen.

Bevalt u in het ziekenhuis?

Veel ziekenhuizen geven voorlichtingsdagen of voorlichtingsavonden over bevallen in het ziekenhuis. Als u in het ziekenhuis bevalt, helpt de verloskundige of een gynaecoloog bij de bevalling. Vaak kunt u al dezelfde dag naar huis. Vervoer regelt u zelf. Vergeet het autozitje voor uw baby niet mee naar het ziekenhuis te nemen.

Kijk op de website van Rivas voor de voorlichtingavonden in het Beatrix ziekenhuis. De data van de voorlichtingavonden in het Albert Schweitzer ziekenhuis vindt u op hun website. Op hun website staat ook de brochure Bevallen in het ziekenhuis.

Toon op kaart (2)
x
Toon op kaart (1)
x

Albert Schweitzer Ziekenhuis

Albert Schweitzerplaats
25
3318 AT
Dordrecht

Albert Schweitzer ziekenhuis - Brochure bevalling

Toon op kaart (1)
x

Rivas Zorggroep - Beatrixziekenhuis

Banneweg
57
4204 AA
Gorinchem
Bevalt u met een keizersnede?

Voor een keizersnede moet u naar het ziekenhuis. Na de bevalling blijft u met uw kind nog een paar dagen in het ziekenhuis.

Na de keizersnede controleert de verpleegkundige regelmatig uw bloeddruk, polsslag, het bloedverlies en de hoeveelheid urine. De eerste dagen voelt u zich slap en duizelig bij het opstaan. Dat wordt langzaam minder. Na 1 of 2 dagen beginnen de darmen weer te werken. De buik is dan vaak nog opgezet en u kunt last van kramp hebben. Kort na de keizersnede doet de wond nog pijn. Hier kunt u pijnstillers tegen krijgen.

Na de operatie heeft u een litteken op uw buik. Meestal maakt de gynaecoloog een 'bikinisnede' vlak boven uw schaambeen. Dit is een horizontale snede van 10 tot 15 centimeter. De arts probeert de snede zo onzichtbaar mogelijk te zetten. Het litteken kan na een tijd wat gaan jeuken. Dat is een teken dat de wond geneest. Na 6 weken moet de wond volledig genezen zijn. Na 6 maanden is het litteken meestal glad en nauwelijks zichtbaar. Het gebied rond het litteken kan nog een halfjaar tot een jaar vreemd aanvoelen, omdat bij een bikinisnede de zenuwen in de buikhuid zijn doorgesneden.

Het ligt aan de gezondheid van moeder en kind wanneer u weer naar huis mag. Herstel na een keizersnede duurt vaak wat langer dan na een bevalling via de vagina. U zult veel moeten rusten. De eerste 6 weken mag u nog niet zwaar tillen, maar beetje bij beetje kunt u meer ondernemen.

Lees voor meer informatie de brochures op de website van het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Albert Schweitzer ziekenhuis - Brochure bevalling

Wilt u in aanmerking komen voor een kraampakket?

Als u een aanvullende verzekering met kraamzorg afsluit, krijgt u er vaak een gratis kraampakket bij. Vraag ernaar bij uw zorgverzekeraar.